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FINAL 

Ref.: ESMA Consultation (ESMA32-1953674026-5808) of 18 February 2025 regarding Draft 
Guidelines on supplements which introduce new securities to a base prospectus 

Here: EUSIPA response  

 

16 MAY 2025 

EUSIPA welcomes the opportunity to respond to ESMA’s consultation paper Draft 
Guidelines on supplements introducing new securities to a base prospectus. 

 

 

 

EUSIPA disagrees with draft Guideline 1.  

In summary, EUSIPA believes that the reasoning in support of draft Guideline 1: 

- does not suƯiciently distinguish between security features on the one hand and 
types of securities on the other hand;  

- does not suƯiciently distinguish between mandatory supplements where there is 
an obligation to prepare a supplement and supplements prepared on a voluntary 
basis;  

- should not be linking the assessment of whether the supplement introduces a 
new type of securities to the aspect of materiality; and 

- is inconsistent with ESMA’s reasoning in support of draft Guideline 2. 

Further, EUSIPA believes that draft Guideline 1 is too strict when measured against the 
additional Listing Act goals of burden reduction and access to capital as alluded to by 
ESMA in paragraph 6 of the CP. 

New type of securities vs. new security features 

Recital 36 of the PR states that supplements should not be used to include a type of 
security not already described in a base prospectus. Also the provisions in Article 23(4) of 
the PR and the mandate to ESMA in Article 23(8) of the PR make reference to a new type 
of security. Similarly, Recital 54 of the Listing Act also makes reference to a new type of 
security.  The relevant legislative provisions do not in any instance make reference to 
security features.  

Q1: Do you agree with draft Guideline 1 proposed by ESMA and ESMA’s 
reasoning? If not, please explain why. 
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We note that the definition of ‘product supplement’ in section 2.3 of the draft Guidelines 
only makes reference to a new type of securities, which is consistent with the cited 
legislative provisions. 

Mandatory supplement vs. voluntary supplements 

ESMA is of the view that the provisions in the first paragraph Article 23(1) of the PR 
stipulate an obligation for the issuer to file for approval of a supplement in certain 
scenarios. This is also the case pursuant to the provisions in Article 18 of the CDR. 
However, this is without prejudice to the right to prepare and file for approval of a 
supplement in other circumstances. We also note that the introduction of the second 
paragraph of Article 23(1) of the PR states: “Such a supplement shall be approved 
within…” [our formatting], indicating at level 1 that other supplements are indeed 
possible. 

Substance vs. materiality 

If the assessment of whether a supplement includes a new type of securities is linked to 
a question of materiality as contemplated by parts of the reasoning in support of draft 
Guideline 1, this risks causing potentially significant investor protection issues and 
potentially severely restricts issuers’ ability to take remedial action in the event of an error 
or inaccuracy.  

As currently drafted, the reasoning implies that any security feature not described in the 
base prospectus is not considered material for the purposes of the provisions in Article 
23(1). The obligation to prepare and file for approval a supplement rectifying a security 
feature-linked error or inaccuracy in the base prospectus or, as the case may be, the final 
terms, should not be impaired. For example, if a security related feature is mistakenly 
entered erroneously or left blank, and such error or inaccuracy is material, the use of a 
supplement must be available. 

It would be to the detriment of investors and issuers if any and all errors or inaccuracies 
related to a security feature in the documentation, are automatically deemed non-
material for the purposes of the supplement regime (mandatory situations as well as 
prohibition against product supplement) regardless of whether the error is material or not 
in the context of the assessment of the securities. While important, the materiality aspect 
should not be used as a tool for assessing other aspects, such as whether the supplement 
introduces a new type of security. 

Inconsistencies between Guidelines 1 and 2 

EUSIPA notes that draft Guideline 2 and ESMA’s supporting reasoning does not require 
that each and every detail of any security feature must be disclosed in the base 
prospectus. Instead, draft Guideline 2 states (our marks): “This should be done by 
including disclosure such as the risk factors associated with the relevant type of 
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securities as well as the overarching terms and conditions that are applicable and by 
identifying the type of securities which the issuer will issue in the overview of the 
programme.”. 

This is supported by the reasoning in paragraph 14 of the CP which makes reference to all 
types of securities. Paragraph 15 continues to explain the reasoning (our marks): “…the 
base prospectus submitted for approval should at least generally provide for such 
possibilities when it is approved by including disclosure such as the risk factors 
associated with the relevant type of securities as well as the overarching terms and 
conditions that are applicable.” 

Finally, paragraph 16 of the CP states [our formatting]: “If an issuer sought to add a new 
currency as an underlying in a base prospectus that generally provides for the issuance of 
currency-linked notes, the supplement in that case should not be treated as a “product 
supplement”. That is because the base prospectus provides the general contractual 
provisions applicable to issuances of that type of security and the supplement makes 
changes relating to a security which the issuer is already permitted to issue. Similarly, 
making limited adjustments to existing redemption formulae or formulae for calculating 
interest or limited changes to risk factors should also be permissible by supplement with 
respect to securities that are already described in the base prospectus.” 

In EUSIPA’s view, ESMA’s reasoning in support of Guideline 2 appears much better aligned 
with the relevant legislative provisions and the objectives behind the policy directions 
behind the Capital Markets Union initiative, than the draft Guideline 1 and the reasoning 
in support of Guideline 1. 

 

 

 

In EUSIPA’s view, draft Guideline 2 and most of ESMA’s reasoning in support of Guideline 
2, appear to be aligned with the relevant legislative provisions and the objectives behind 
the policy directions behind the Capital Markets Union initiative. 

However, as regards the discussion concerning the use of diƯerent underlyings towards 
the end of paragraph 16 of the CP, EUSIPA stresses the importance of not introducing 
limitations on the eligibility of individual underlyings where the base prospectus contains 
disclosure such as the risk factors associated with the relevant type of securities as well 
as the overarching terms and conditions that are applicable and by identifying the type of 
securities which the issuer will issue. EUSIPA believes that the position reflected in 
ESMA’s response to Q12.2 (Type of underlying) in ESMA’s Questions and Answers on the 
Prospectus Regulation (ESMA/2019/ESMA31-62-1258), is suƯiciently granular in this 
regard when taken together with draft Guideline 2 itself.  

Q2: Do you agree with draft Guideline 2 proposed by ESMA and ESMA’s 
reasoning? If not, please explain why. 
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 EUSIPA is under the impression that Guideline 1 will  entail such risks of longer and less 
comprehensible prospectuses. If draft Guideline 1 is implemented as currently drafted, it 
is diƯicult to envisage any practical scope to still apply draft Guideline 2 and ESMA’s 
reasoning in support thereof. 

 

 

 

 

 

 

 

 

The use of the proceeds can be specified in final terms and changes to risk factors and 
the description of securities should be possible via supplement. In case of “use of 
proceeds bonds” the incorporation of such information into a base prospectus does not 
lead to the incorporation of a new type of security as “use of proceeds” bonds have the 
same capital and risk profile as more traditional bonds. Similarly, the introduction of EU 
Green Bonds (which also qualify as use of proceeds bonds) to a base prospectus does 
not qualify as a new type of securities. 

 

 

 

 

EUSIPA recognizes the mandated development of Guidelines and the content of Recital 
36 of the PR. However, EUSIPA believes that it would be a better approach to codify the 
existing possibilities to prepare and file for approval of supplements on a voluntary basis 
if and when level 1 can be revisited. The need for separate approval processes in relation 

Q3: Do you believe draft Guideline 2 will lead to longer and less comprehensible 
prospectuses? If yes, please explain why and describe how you would solve 
this 

Q4: The explanatory text under draft Guideline 2 identifies ‘green bonds’ and 
‘sustainability-linked notes’ as distinct securities for the purpose of these 
Guidelines. Do you agree with that, or do you think they are the same as 
‘regular’ bonds or ‘regular’ structured products? To the extent you consider 
‘green bonds’ and ‘sustainability-linked notes’ to be the same as ‘regular’ bonds 
or ‘regular’ structured products, please explain why. In particular, make clear 
why, for example, a currency-linked note, or index-linked note, should be treated 
differently to a ‘sustainability-linked note’ for the purpose of these Guidelines. 

Please also consider factors such as the oncoming Annex [21] in your 
response. 

Q5: Is there another way to approach the subject of these Guidelines in your 
opinion? If yes, please explain what it is and provide arguments to support your 
suggested approach. Please also provide examples to illustrate the issue(s) you 
are solving and how your proposed approach facilitates that end. 
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to voluntary supplements generally and/or specifically product supplements could be 
considered in such context. 

In the meantime, EUSIPA believes that the restrictions and inflexibility potentially created 
by the final Guidelines should be kept at a minimum. Flexible and not overly stringent 
boundaries that allow for a case-by-case decision, are in our view essential. As noted in 
paragraph 4 of the CP, it has significant cost, time, and fairness implications as requiring 
an issuer to prepare a base prospectus instead of a supplement. In EUSIPA’s view the 
better policy direction is to relieve aƯected issuers of any such unfairness but not by 
rolling out the same negative implications for all issuers. 

For these reasons EUSIPA considers that the categorization of diƯerent types of securities 
as currently reflected in the securities note annexes and building blocks to the 
Commission Delegated Regulation 2019/980 as well as being envisaged in ESMA’s 
October 2024 draft proposal for a revised delegated regulation amending the current 
delegated regulation. Where a product supplement would cause a type of security already 
existing in the base prospectus to trigger one or more annexes or building blocks to 
become applicable, such migration could be a justification for it being considered as a 
new type of security.  

 

 

 

No response. 

 

*** 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q6: Can you provide an estimation of the costs/benefits of these proposed 
Guidelines? 


